Ρομποτική και Αρχαία Ελλάδα

Ρομποτική και Αρχαία Ελλάδα

 

Μεγάλος πυλώνας του Αρχαίου και Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού αποτελεί η Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία. Η επινοητικότητα και η εφευρετικότητα των Αρχαίων Ελλήνων  παρήγαγαν εκπληκτικά αποτελέσματα. Οι τομές και τα επιτεύγματα τους άλλαξαν ριζικά τη ζωή των ανθρώπων.

 

Με γνώμονα τα παραπάνω, η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας "Νόησις", διεξάγει μαθήματα «Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Αρχαία Ελλάδα» και ξεκινά το  ταξίδι προς το σήμερα.

 

Σε ποιους απευθύνεται

Τα μαθήματα απευθύνονται σε παιδία από Ε Δημοτικού μέχρι Γ Γυμνασίου. Τα παιδιά χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία τους σε διαφορετικά τμήματα. Πέρα από ιδιώτες, το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται και σε σχολεία. Κατόπην συνενόησης ένα σχολείο μπορεί να παρακολουθήσει μία μεμονωμένη δραστηριότητα από τον οδηγό σπουδών της Ακαδημίας Ρομποτικής με θέμα την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία.

 

Προσέγγιση

Το μάθημα είναι διαδραστικό και άμεσα συνεδεμένο με την έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας που υπάρχει στο ΝΟΗΣΙΣ. Τα παιδιά πέρνοντας αφόρμηση από τα εκθέματα θα κατασκευάζουν το δικό τους ρομπότ και θα το προγραμματίζουν έτσι ώστε να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και λειτουργίες με αυτές του αρχαίου εκθέματος.

Η σύνδεση με τα εκθέματα θα γίνεται με χρονολογική προσέγγιση. Το μάθημα θα ξεκινά με το αρχαιότερο έκθεμα και θα γίνεται βιωματικά, με τα παιδιά να πειραματίζονται πάνω στις κατασκευές και τα δημιουργήματα τους.

Η προσέγγιση κάθε ενότητας και ιστορικού στοιχείου θα δίνεται με τον κατάλληλο τρόπο, προκειμένου να έλκει και όχι να κουράζει τους μαθητές. Ξεκινώντας όλη την ιστορική αναφορά από ένα γνωστό και εύληπτο αρχαίο τεχνολογικό θαύμα και όχι από μία ημερομηνία ή ένα όνομα, θα απαντήσουμε σε ερωτήματα «γιατί;», «πως;», «από τί» στοχεύοντας οι μικροί μαθητές να αξιοποιήσουν προϋπάρχουσες γνώσεις και λογικές ερμηνείες, ώστε να κατανοήσουν τις ανάγκες και συνήθειες της εποχής.

Συχνά, οι μαθητές θα κληθούν να αναζητήσουν μόνοι τους κάποιες πρώτες πληροφορίες για το θέμα, αξιοποιώντας τους υπολογιστές της αίθουσας και το διαδίκτυο. Μέσω της ομαδικής αναζήτησης, τα παιδιά θα αναπτύξουν δεξιότητες, ενώ θα υποστηριχτεί και η ανάπτυξη ιδεοθύελλας (mindstorming).

 

Εκπαιδευτές

Μέσα στο μάθημα υπάρχουν πάντα 3 εκπαιδευτές με κατάρτηση πάνω στην εκπαιδευτική ρομποτική και τον οδηγό σπουδών της Ακαδημίας Ρομποτικής. Η ξενάγηση και η ιστορική αναδρομή γίνεται από Ιστορικό Αρχαιολόγο ο οποίος έχει καταρτηστεί πάνω στα μουσειοπαιδαγωγικά. Περισσότερα για την ομάδα και τους εκπαιδευτές μπορείτε να βρείτε (εδώ)

 

Πότε γίνονται τα μαθήματα

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 9 τρίωρα μαθήματα. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Κυριακή στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Για τα σχολεία οι συναντήσεις μπορούν να πραγματοποιούνται τις πρωινές ώρες Τρίτη - Παρασκευή κατόπιν συνεννόησης. Η δραστηριότητα και σε αυτή την περίπτωση είναι τρίωρη.

Εγγραφή σε τμήμα

Συμπληρώστε την φόρμα και θα σας καλέσουμε για να ολοκληρώσουμε την εγγραφή

Κόστος Μαθημάτων

270€

Διάρκεια Μαθημάτων

9 τρίωρα μαθήματα

Ηλικίες

10 έως 16 ετών

Άλλα Μαθήματα

εκπαιδευτική ρομποτική Θεσσαλονίκη